Tjerand Gjerde (27) har skapt sin egen jobb som møbelsnekker

Fra null til fem ansatte på 5 år

 

27 år gamle Tjerand Gjerde gjorde drømmen om til virkelighet. Etter å ha tatt fagbrev som møbelsnekker, overtok han for noen år siden over en liten bedrift på Ganddal i Sandnes. I dag har han fem ansatte, og markedet både for nye møbler og restaurering av gamle er godt. Tjerand ser optimistisk på framtiden.

Som om ikke yrket som møbelsnekker var nok, er Tjerand også utdannet båtbygger. 27-åringen fra Stavanger er opptatt av tradisjon og håndverk, og mener det å ha god kunnskap er nøkkelen til suksess som gründer.

Jobben i den lille bedriften på Ganddal fikk han etter å ha fullført utdanningen som møbelsnekker i Skottland for 5-6 år siden. I første omgang var han ansatt, men så bød muligheten seg for å ta over virksomheten. Fra én ansatt i starten, har aktiviteten vokst år for år.

– Å ha gode folk rundt seg, er det viktigste av alt. Ved siden av at samtlige har utdanning i bunn, lever og ånder de for det vi driver med, nemlig møbler. Å ha et brennende engasjement, er det viktigste. Dette er mer enn en jobb. Kanskje en hel livsstil, sier Tjerand.

 

Av den samlede produksjonen hos Tjerand Fine Furniture, som bedriften heter, er vel 70 prosent nye møbler, mens 30 består i restaurering av eldre møbler. Blant de som ønsker spesiallagede nye møbler, er både restauranter og bedrifter. Men også mange private er opptatt av håndverket.

 

– Møbler som er laget spesielt for en privat kunde, er noe annet enn masseproduksjon, også prismessig. Men det trenger slett ikke bli så dyrt som noen kanskje tror. Vi tilpasser budsjettet til det kunden ønsker, sier Tjerand som forteller at etterspørselen er høy, og at oppdragene står i kø for bedriften på Ganddal.

– Hva er det kjekkeste med å være grunder?

– Å få gjøre det du har mest lyst til. Skape det du drømmer om. Og ikke minst prestere noe i yrket du har valgt. Dessuten så er det ingen tvil om at det er kjekt å gjøre noe selv. Jeg gleder meg til hver arbeidsdag, selv om dagene noen ganger kan bli lange.

– Hva er ditt viktigste råd til andre unge som kanskje har en idé og en gründer i magen?

– Først og fremst å ta kontakt med og bruke all den hjelpen som finnes for ungdom som vil noe. Spør folk rundt deg, ta imot råd, oppsøk gjerne et av de mange miljøene som finnes hvor grundere får hjelp. Her finner du mye erfaring, og rådene er både gratis og gode. Selvsagt er det også viktig å satse på kunnskap. Sørg for at du har papirer på det du driver med. Og, ikke minst: Vis interesse og engasjement! Da får du mye igjen, sier Tjerand.

Max Gouchan (19) fra Stavanger

Max gjorde alvor av idéen

Her er hans beste råd til deg!

Er du klar for den store drømmen - et nytt produkt, og kanskje en dag din egen bedrift? 19 år gamle Max Gouchan fra Stavanger gjorde alvor av planene og var bare 18 da han ble bedriftsleder. Norges Framtid og de mulighetene ungdom får gjennom konkurransen, synes han er kjempespennende! Og her er hans beste råd til deg som har en gode idé!

– Viktigste råd til andre ungdommer? Gjør noe med den, ikke bare snakk om det. Lag en enkel modell. Gå til folk som kan hjelpe deg videre. Og framfor alt: Gjør det enkelt. Bruker du mer enn noen minutter på å få folk til å falle for ideen din, må du gjøre hjemmeleksen enda bedre, sier Max som vi møter i Ipark på Ullandhaug. Der har han og Clicklift fått plass i inkubatoren, som sammen med Innovasjon Norge er viktige samarbeidspartnere.

Clicklifts idé er en automatisk måte å laste på fra forsyningsskip til rigg og andre veien. I dag gjøres dette arbeidet med bruk av mennesker, arbeid som ikke er fritt for risiko. Clicklift gjør at det ikke er behov for mennesker i forbindelse med arbeidet, noe som både øker effektiviteten og reduserer risikoen for uhell knyttet til arbeidet. Mange selskaper innen offshorebransjen har gitt uttrykk for stor interesse for konseptet.

– Hvordan tok du steget og ble en grunder?

– Jeg gikk på Stavanger offshore maritime skole da jeg fikk ideen om en automatiske måte å laste og losse. I fjor høst var bedriften virkelighet, etter at jeg var med på og vant en startup-weekend i Stavanger. Der presenterte jeg ideen min og knyttet forbindelse med noen viktige støttespillere, forteller Max som har med seg mange hjelpere og noen veldig få ansatte. I dag eies selskapet av fem eiere. Felles for alle er at de har stor tro på produktet!

Ingen tvil om at en oppstarten kan være tøff. Mange timers arbeid hver dag, og en økonomi som for de fleste knapt dekker mer enn det aller viktigste i hverdagen. Max har fått noe støtte fra Innovasjon Norge til sin satsing. Det betyr at han kan ta ut noen få tusenlapper i lønn til seg selv hver måned. En feitere lønnslipp må han vente på til senere. Likevel står han på, om mulig mer enn noen gang.

– Det kjekkeste er å sette vekkerklokken på 7, men våkne av meg selv en halvtime før fordi jeg gleder meg sånn til hva dagen vil bringe.

 

"Hva som er det viktigste?

Å skape noe. Bygge noe. Få det til!"

– Du er utadvendt og snakker med mange folk. Hvor viktig er det når du skal etablere din egen bedrift?

Jeg tror det er enormt viktig. Tenk nettverk, folk rundt deg som kan gi deg råd og hjelpe deg. Som kanskje kan noe om akkurat det du jobber med. Det er utrolig hvor positive folk flest er, bare du spør om hjelp. Det verste du kan få, er et nei. Det overlever du, forteller Max som ikke er redd for å spørre andre til råds. Det gjorde han for eksempel med Idar Vollvik, som villig gav gode råd om hvordan man finner gode samarbeidspartnere og folk.

I Clicklift ligger ikke Max og hans samarbeidspartnere på latsiden. Målet er klart:

– Det er først og fremst å få en industriell partner, bygge en prototyp av løfteteknologien og få ansatt en ny ingeniør. Når det gjelder prototypen, gjenstår noe ingeniørarbeid før den kan være ferdig i september/oktober, sier den unge grunderen.

– Hvor er du om fem år?

– Da håper jeg produktet vårt er i bruk både på norsk sokkel og internasjonalt. Forhåpentlig har vi vokst mye som selskap, både her i Norge og ute. Kanskje har vi kontor i Storbritannia, kanskje også i Brasil.

Norges Framtid ønsker å gi et raust bidrag til skaperevnen hos de unge uten forpliktelser til BR Industrier

Copyright © All Rights Reserved Norges Framtid

 

Siden er laget av Annelin Rygg

Instagram